Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarına müdahale etti, tartışmalar sürüyor.
Tavan fiyat uygulamasından vatandaş memnun, akaryakıt bayileri ise tepkili.
Ankara'da bugün (01.07.2009) toplanan akaryakıt bayileri EPDK'ya yürüdü, kuruma siyah çelenk bıraktı.
Akaryakıt zamları aylardır tartışılıyordu. Uyarı, tepkiye rağmen akaryakıt dağıtım şirketleri, indirim yapmamak için diretince EPDK devreye girdi.
Kurul, önce uyardı, sonra indirim için süre tanıdı. Yeterli indirim gelmeyince de harekete geçti. Akaryakıt fiyatlarına 'tavan' getirdi. Ardından da indirimler peşisıra geldi. 5 günde benzinin fiyatı 22, motorinin ise 8 kuruş indi.
Uygulamadan vatandaş memnun. Dağıtım şirketleri sessiz. Akaryakıt bayileri ise tepkili.
Tavan fiyatında uygulamasında nakliye giderlerinin yer almaması, indirimin, dağıtım şirketleri yerine bayiler üzerinden yapılması, bu tepkinin temel nedenleri. Kazançlarının yüzde 30 azaldığını ve istasyonların bu haliyle çalıştıramayacaklarını iddia eden bayiler, Ankara'da toplanarak, tepkilerini dile getirdi.
Seslerini yetkililere duyurmak isteyen bayiler, toplantı sonrası EPDK'ya kadar yürüdü.
Polisin güvenlik önlemleri altında kurum binasına gelen yaklaşık bin bayii, burada slogan ve alkışlarla EPDK'yı protesto etti.
Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası Başkanı Muhsin Alkan, "Onurlu ticaret için elimizden alınan nakliye ve bayii karların iadesini istiyoruz. Biz böyle giderse istasyonlarımıza kara kilit vuracağız. Bizde onu sembol için buraya siyah çelenk getirdik. Siyah çelenk bırakmak için buradayız" diye konuştu.
Daha sonra sendika başkanları EPDK önüne siyah çelenk bıraktı.
Tavan fiyat uygulamasına göre bayii karı nakliye ücretleri dahil bir litre benzinde 0,25 kuruş, motorinde ise 0,150 kuruş olarak formüle ediliyor.
Bu haber toplam 31 defa okundu.