Hükümetin fındık fiyatını 4 YTL olarak açıklamasına tepkiler sürüyor. Türkiye Komünist Partisi Ordu İl Örgütü'nden yapılan açıklamada "AKP, Giresun kalite yağlı fındığa verdiği 4 liralık fiyatla üreticiyi tüccarın ve serbest piyasanın insafına terk etmiştir. Aylardır demokrasicilik oynayan Tayyip Erdoğan üreticiye tam anlamıyla darbe yapmıştır" denildi
"Bu darbenin arkasında IMF ve AB vardır. Bu darbenin arkasında patron, tefeci ve tüccar takımı vardır" diye devam eden açıklamada şunlar kaydedildi:
"Türkiye Komünist Partisi olarak üreticimize soruyoruz: Eğer AKP fındığa yerel seçimler nedeniyle biraz daha iyi fiyat verseydi onları alkışlayacak mıydık? Yıllardır söylüyoruz AKP'nin tarım politikası bir IMF programıdır. AKP kendisinden önceki hükümetlerin devamıdır, onların yarım bıraktıkları işi tamamlamaya çalışmaktadır. Bu politikalardan yıllardır üreticiye bir hayır gelmemiştir ve bu yolda fındığın hiçbir geleceği yoktur."
Üreticinin fındığını satmayarak bekletmesini söylemenin çözüm olmadığı vurgulanan açıklamada bu önerilerin patron ve tefeci takımına yarayacağı belirtildi. AKP'nin ve ondan önceki iktidarların üreticinin ekmeğiyle bu kadar kolay oynayabilmesinin üreticinin örgütsüzlüğünden kaynaklandığına işaret edilen açıklamada "Biz TKP olarak üreticiyi beraber hareket etmeye çağırıyoruz; zaman yerinme zamanı değildir, zaman hesap sorma zamanıdır. Yıllardır bize aynı gemide olduğumuzu yutturan patronların, para babalarının sürüsünden ayrılmanın zamanı gelmiştir" denildi.
Fatsa'da AKP'li milletvekile tepki
AKP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, TMO Fatsa Ajans Amirliği'ni ziyareti sırasında fındık üreticilerinin tepkisiyle karşılaştı. TMO Ajans Amirliği çıkışında fındık üreticileri Fatsa'ya "Biz sizi Ankara'ya gönderdik. Neden bize sahip çıkmıyorsunuz?", "Yemininize sahip çıkın" diye tepki gösterdi. Bir fındık üreticisinin, "Ben bugün açım aç. Hükümet teröre verdiği 2 milyar doları fındık üreticisi için de veremez mi? Benim çocuğum para bekliyor. Ne vereceğim?" demesi üzerine Fatsa, "Tüccara fındık vermeye mecbur musunuz, değilsiniz. Ben de fındık yapıyorum. Fındığın bütün maliyeti 2 YTL'dir. Bu hesabı ben de biliyorum. 'Fındığı 3.5 YTL 4 YTL'ye mal ettim' diyen adam doğru söylemiyor. Devletin alımını beğenmiyorsanız, tüccar oradadır, gidin oraya satın" şeklinde cevap verdi.
Sakarya'da 23 kişi gözaltında
Öte yandan Sakarya'nın Kocaali ilçesinde önceki gün fındık taban fiyatlarının protesto edilmesi sırasında AKP İlçe Teşkilatı ve Fiskobirlik Başkanının bürosunun taşlanmasıyla ilgili olarak 23 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
Fındık-Sen mitinge hazırlanıyor
Fındık-Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar da yaptığı açıklamada AKP hükümetinin kasıtlı davranarak bir ay gecikmeli olarak fındık fiyatını tüccarları ve ihracatçıları memnun edecek şekilde açıkladığını kaydetti. "AKP hükümeti fındık üreticilerinin refahı yerine yerli ve yabancı çok uluslu tarım ve gıda şirketlerinin beklentilerini tercih etmiştir" diyen Yaşar şunları kaydetti:
"Arazi büyüklüğü ortalama 10-12 dönüm olan fındık üreticilerinin varlığı toplam fındık üreticilerinin %70-80 kadarıdır. Bu üreticilerin fındıklarını bekletme gücü yoktur. Bu durumda fındıkları ucuza kapatan tüccarlar da hiç şüphe yok ki Aralık ayında 5,00 YTL'den vekalet belgeleri ile TMO'ya toptan satarak kârlarına kâr katacaklardır. Böylelikle AKP hükümeti tarafından küçük ve orta ölçekli üreticiler cezalandırılırken tüccarlar da üreticilerin sırtından nemalandırılacaktır."
Gübre, zirai ilaç ve mazot fiyatlarının 4-5 kat artmasına karşın fındık maliyet fiyatının 2 YTL olarak açıklanmasına tepki gösteren Yaşar, "Tarım Bakanı bu maliyet fiyatının hangi kurum tarafından hazırlandığını kamuoyuna açıklamalıdır. Keza aralarında sendikamızın ve ziraat odalarının da bulunduğu çeşitli kurum ve kuruluşlar rekolte verilerine göre 3,30-4,15 YTL arasında kg maliyet açıklamaları yapmışlardır. Eğer Tarım Bakanı açıklama yapmaz ise biz bu düşük maliyet fiyatını Tarım Bakanlığının ısmarlama fiyatı olarak kabul edeceğiz" dedi.
Fındıkta yaşananlara seyirci kalmayacaklarını söyleyen Yaşar 9 Eylül Salı Günü Bulancak Meydanı'nda yapılacak mitinge çağrı yaparak "Gelin fındık üreticisine ses ve güç verelim. Gelin fındığımıza ve alınterimize sahip çıkalım. Gelin fındık için mücadelemizi ortaklaştıralım. Gelin fındık için mücadelemizi büyütelim" dedi.
Bu haber toplam 8 defa okundu.