Milli Güvenlik Kurulu'nun pazartesi günkü (30.06.2009) bildirisi bugün Ankara'nın ilk gündem maddelerinden biriydi.
Meclis Başkanı Köksal Toptan'a göre bildiri genel ifadelerle bir fikir birliği ve demokrasi safında yer almanın yansımasıydı.
Muhalefete göre ise durumu tam tersi...
Bildiriyi yeterli bulmadığı kaydeden CHP Lideri Baykal'a göre ise devlet kurumları arasında çatışma en üst seviyeye çıktı.
"Bildiri, Fikir Birliğinin Yansıması"
Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı sonrası hükümet kanadından herhangi bir açıklama gelmezken ilk değerlendirme Meclis Başkanı Köksal Toptan'dan geldi. Toptan'a göre Milli Güvenlik Kurulu bildirisi, bir fikir birliğinin yansıması...
Toptan, "Bildiride genel ifadelerle bir fikir birliği, bir konsensüs, aynı safta, yani demokrasi safında yer almak kamuoyuna açıklanıyor... Mutabakatın sağlandığı birkaç kelimeyi çok önemsiyorum. Demokrasimizin ulaştığı noktayı pekiştirmesi açısından da çok önemsiyorum." diye konuştu.
Baykal:Bildiri Beni Tatmin Etmedi
Muhalefet cephesinden ise konuyla ilgili en sert yorum CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan geldi.
Bildirinin kendisini tatmin etmediğini belirten Baykal, devlet kurumları arasındaki sağlanan konsensusa rağmen, kurumlar arası çatışmanın en üst seviyeye çıktığını öne sürdü.
Baykal şöyle konuştu: "Milli Güvenlik Kurulu bildirisi tatmin edici olmamıştır. Bildiriye sağduyunun sesi diyor bazı medya organları böyle bir ses yok ki. MGK devam ederken Albay Dursun Çiçek'in ifadesinin alınmasıyla yapılan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u zor durumda bırakmaya yöneliktir. MGK sonrası yapılan dar çerçeveli toplantı bazı MGK üyelerine güvenilmiyor mu da yapılıyor. Karşılıklı bilek bükme yarışması yapılıyor ve biz bundan büyük bir üzüntü duyuyoruz."
Vural: Başbakan ve Hükümet Üyelerine Yönelik Bir İrade Beyanı
Milliyetçi Hareket Partisi ise bildirinin Başbakan ve Hükümet üyelerine yönelik bir irade beyanı olduğu düşüncesinde...
Oktay Vural, "Bu doğrudan doğruya orada bulunan sayın Başbakan, muhtemelen bir-iki kurul üyesine yönelik bir irade beyanıdır; fayda getirmez yapmayın, diyor bunu. Kime söylüyor, bu beyan sahiplerine söylüyor." dedi.
Dursun Çiçek'in Tutuklanması
Ankara'da yansımaları olan bir başka konu da Albay Dursun Çiçek'in tutuklanması.
Toptan'a göre askeri personele sivil yargı yolunu açan düzenleme konusunda ise sürecin tamamlanmasını beklemek gerek...
Toptan, "Türkiye'nin demokratik olgunluğunu dikkate aldığımız takdirde yapılan değişikliğin çok fazla itiraz edilecek bir yönünün olmadığını da görüyoruz....Olayı daha fazla abartmadan, birbirimizi kırmadan süreci beklememiz lazım diye düşünüyorum." diye konuştu.
Bu haber toplam 66 defa okundu.