21 Kasım 2008 Cuma 01:41
RSS
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kürt siyasetine devlet müdahalesi
29 Ağustos 2008 Cuma - 15:54:48
Kürt siyasetçilerinin Ergenekon gündemiyle kendi aralarında tartışmaya başlaması hükümet ve Genelkurmay'ı harekete geçirdi. DTP kıskaca alınıyor.

DTP ve çevresindeki Kürt siyasetçilerin Ergenekon Davası konusunda belirgin biçimde farklılaşan tutum alması AKP ve Genelkurmay'ı harekete geçirdi. DTP'ye yönelik baskıyı artırarak partinin çatlaklarının derinleştirilmesi hedefleniyor. Dün gün içinde Diyarbakır DTP İl Örgütü polis ablukasına alınırken Genelkurmay'dan sınır ötesi operasyonun sinyalleri geldi. Görevini İlker Başbuğ'a devreden eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, operasyonların olduğu dönemlerde PKK'nin daha etkisiz olduğunu savunurken son MGK'da Kuzey Irak yönetiminin desteğinin sağlanması için yeni ilişkiler tesis edilmesi kararlaştırıldı.
 
DTP'lilere yönelik baskılar arttı

Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın "Teröristlere sevimli insan maskeleri takmaya çalışanlar vardı. Artık bunlar yok. Olanlar da kaldırılacaktır'' açıklamasının ardından bölgede gerilim arttı. DTP Diyarbakır Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk ve Gültan Kışanak ile DTP İl yöneticileri Diyarbakır'ın Karaçalı Köyü'ne giderken, trafik ekipleri tarafından durdurularak araçlarından indirilmek istendi. Polisin keyfi davrandığını belirten DTP'li vekiller araçlarını durdurarak yolu trafiğe kapattılar.

Durumu protesto eden DTP'liler Diyarbakır İl Örgütü önünde basın açıklaması yapmak isterken polis müdahalesi ile karşılaştılar. Polislerin açıklamayı engelleme girişimleri sırasında bazı polisler havaya ateş açtılar. Çıkan gerilimin ardından İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri binayı abluka altına alırken çok sayıda DTP'li de polis ablukasındaki binanın önünde toplanmaya başladı. Aysel Tuğluk ve DTP İl Başkanı Nejdet Atalay binayı ablukaya alan polis yetkilileri ile görüşme yaptıktan sonra açıklama yapmadan binadaki DTP'li yöneticiler ile görüştü.
 
Sınır ötesi operasyon sinyalleri

TSK'nın 21–19 Şubat tarihlerinde gerçekleştirdiği ve sonuç alınamayan sınır ötesi operasyonun ardından bölgede çatışmaların yoğunlaştığı gözlemleniyor. TSK düzenli olarak Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine top atışı yaparken, küçük birliklerle Kuzey Irak'a operasyonlar düzenleniyor. Kürt illerinde operasyonlar artarken gelişmeler olası bir sınır ötesi operasyona hazırlık olarak yorumlanıyor.

MGK'nın son toplantısında Kuzey Irak'a yönelik bir operasyon kapsamlıca tartışılmış, toplantı ardından yapılan açıklamada, TSK'nın gerek gördükçe sınır ötesi operasyonlara devam edebileceği belirtilmişti. Yeni bir operasyonun tezkerenin bitiş tarihi olan 18 Ekim'den önce düzenleneceği dillendirilirken, ABD'nin ve geçen operasyonda tam olarak desteği sağlanamayan Barzani ve Talabani'nin bu kez tam desteğinin sağlanması hedefleniyor.

MGK'nın son toplantısında iki aşiret lideri ile "doğrudan temasa geçilmesini" ve hâlihazırda devam eden ilişkilerin geliştirilmesini gündemine almıştı. Büyükanıt sınır ötesi operasyonların olmadığı zamanlarda saldırıların arttığını iddia ederken, "Merkezi Irak yönetimi güvenlik güçlerinin Irak'a geçmesi yetkisi yokken kuzeydekiler güneye geçmektedir. Bu örnekleri çoğaltmamız mümkün" dedi. Büyükanıt'ın açıklaması ile Kuzey Irak'taki yönetimi hedef alması, geliştirilecek ilişkilerin niteliğine dair bir tartışmayı da içeriyor. Türkiye'nin Barzani ve Talabani'yi eşiti kabul edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.
 
"İnisiyatif ABD'ye geçebilir"

Operasyon tartışmaları devam ederken Gündem Gazetesi Türkiye ve ABD'nin PKK'nin tasfiyesi için Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) yönelik 1982 harekâtının bir benzerini uygulamaya girişeceklerini sayfalarına taşıdı. Gündem Gazetesi, PKK'nin tasfiye çabalarının aynı zamanda Kuzey Irak'ta İran'a karşı Türkiye ile ABD'nin bir tampon bölge oluşturulmasını hedeflediğini kaydetti. Gazete, ABD'nin Kandil'deki PKK varlığına karşı büyük çaplı bir operasyonu yöneterek Türkiye'yi İran Savaşı için hazırlayacağını ve Kuzey Irak'ın fiilen işgalinin ardından bölgede istikrarın tesis edilmesi iddiasıyla İran karşıtı bir tampon bölge oluşturulacağını gündemine aldı. Planın 1982'de Beyrut'a ABD'nin desteklediği İsrail'in saldırısına benzediğini belirten gazete, operasyonun ardından FKÖ'nün gücünün kırıldığını ve saldırgan ülkelerin Suriye'yi sıkıştırmak için bir tampon bölge oluşturduklarını hatırlattı. Gündem Gazetesi planın işlemesi durumunda Kürt siyasetindeki inisiyatifin ABD'ye geçeceği tespitinde bulundu.
 
Bilindiği gibi olası bir İran operasyonunda Tahran yönetimi ordusunun Kuzey'den Irak'a girebileceğini ve bu ülkeyi ABD için cehenneme çevirebileceğini açıklamıştı. Son dönemlerde İran ve Kürt yönetimi arasında karşılıklı temaslar artarken, Tahran bölgede ABD'ye karşı inisiyatif kazanmaya çalışıyor. Kürt yönetimi ise temaslarla ABD'ye Türkiye'nin bölgede kendilerini himaye altına almaması için mesaj veriyorlar.

Bu haber toplam 7 defa okundu.
Puan Verin : puanpuanpuanpuanpuan
    Bu habere henüz yorum eklenmemiş...
            Son Haberler    Politika Bölümüne eklenen son 10 adet haber.
            Diğer Haberler    Politika Bolümüne eklenen son 31 adet haber.
ARŞİVDE ARA
Döviz
Cinsi  Alış   Satış 
Dolar1.69561.7038
Euro2.12362.1338
Hava Durumu
Istanbul
Anket
Bugün Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz?
 AKP
 CHP
 MHP
 DTP
Güv.Kodu