Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Piyasa canlı kaldıkça bu krizi atlatırız
14 Kasım 2008 Cuma - 13:55:40
Türkiye'nin önde gelen 350 markasını çatısı altında barındıran Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) üyeleri, 2009'da yapacakları yatırımla sektörü yüzde 25 büyütmeyi hedefliyor.

Yeni yılın ilk ayında başlayacak indirimler, kasım ayına çekilirken, pazarda çeşitli promosyonlar ve kredi kartlarının sunduğu avantajlarla müşteri kaybı önlenmeye çalışılıyor.

Krizin Türkiye'ye yansımalarının iyice hissedildiği son bir ayda yüzde 5-15 arası gerileme yaşanan perakende sektörü herşeye rağmen umutlarını koruyor. Çalışma stratejilerini yeni duruma uygun konumlandıran markalar, tüketimin ertelenmemesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Sektör, devleti beklemeden krize karşı önlemlerini süratle alıyor. Pek çok ürün geçen yılki fiyattan ya da daha aşağı bir rakamla satılıyor.

Elektrik tüketim fiyatları, yılbaşından buyana yüzde 60 zamlanmasına rağmen, artışlar, fiyatlara yansıtılmadı. Döviz kurundaki artışlar görmezden gelindi. Sonbahar-Kış sezonunda, indirim, promosyon ve kampanyalarla müşterilere cazip olanaklar sunuldu. Bütün çaba, psikolojik etkiyi minimize edeke, piyasalardaki çarkların durmasını engellemek. BMD ve Collezione Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyiğit, bu yıl kar beklentilerinin olmadığını belirterek; "Satış yapmayı,mevcut müşterileri korumayı ve müşteri sayısını arttırmayı hedefliyoruz. 3 yıl önce Kırklareli'de açtığımız, fakat üretim yapmadığımız fabrikayı yeniden faaliyete geçireceğiz." dedi.

Haber: Burcu NOYAN

Perakende sektöründe, 'durgunluk hastalığına' yakalanmamak için ürün maliyetlerindeki artışı fiyatlarına yansıtmadıklarını söyleyen sektör oyuncuları, durgunluğu yatırım yaparak aşmayı planlıyor

Küresel kriz bütün sektörleri etkilemeye devam ediyor. Hemen hemen tüm sektör temsilcileri, 'Ne olacak?' endişesini taşıyor. Yatırımların ritmi değişti. Sektör oyuncuları da yeni duruma göre şekil almaya hazırlanıyor. Özellikle perakende sektöründe, krizi yenmek için bu yıl radikal adımlar atıldı.

Yeni yılın ilk ayında başlayacak indirimler, kasım ayına çekilirken, pazarda çeşitli promosyonlar ve kredi kartlarının sunduğu avantajlarla müşteri kaybı önlenmeye çalışılıyor.

Krizin Türkiye'ye yansımalarının iyice hissedildiği son bir ayda yüzde 5-15 arası gerileme yaşanan perakende sektörü herşeye rağmen umutlarını koruyor.

Çalışma stratejilerini yeni duruma uygun konumlandıran markalar, tüketimin ertelenmemesi için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'nin önde gelen 350 markasını çatısı altında barındıran Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) üyeleri, 2009'da yapacakları yatırımla sektörü yüzde 25 büyütmeyi hedefliyor.

YATIRIMA DEVAM DEDİLER MORALLERİ YÜKSELTTİLER

Tekirdağ ve Anakara'da iki yeni mağaza

Ekrem Akyiğit (BMD Başkanı ve Collezione Yönetim Kurulu Başkanı): Pazarın durgunluk hastalığına yakalanmaması için çalışmalar yürütüyoruz. 2008 bizim için kâr değil, ar yılı oldu. Bu yıl kâr beklentimiz yok. Satış yapmayı, mevcut müşterileri korumayı ve müşteri sayısını arttırmayı hedefliyoruz. 3 yıl önce Kırklareli'de açtığımız, fakat üretim yapmadığımız fabrikayı yeniden faaliyete geçireceğiz. Mevcut yatırımlarımızı da gözden geçireceğiz. Stratejik olarak stok yapmamız çok önemli. Collezione olarak finansal dengeyi iyi koruduk, müşteri odaklı çalışmalarımız sürüyor. Yurt içinde üretim yaparak ekonominin canlanacağını düşünüyorum. Bu ay sonunda Tekirdağ ve Ankara'da iki yeni mağaza açacağız. Yılı yüzde 15 büyümeyle kapatacağız.

Kiğılı'da büyüme beklentisi yüzde 15

Hilal Suerdem (Kiğılı Yönetim Kurulu Üyesi): Kiğılı olarak perakende sektörünün diğer oyuncuları gibi sektörün dinamiğinin korunması için taleplerin artması gerektiğini savunuyoruz. Hemen hemen açılan tüm alışveriş merkezlerinde ilk mağaza olarak hizmete giriyorduk. Şu anda güne göre yaşıyoruz. Günün koşullarına göre şekil alıyoruz. Önümüzdeki yıl daha seçici davranacağız. Büyümemiz yataş olacak. Yine de yüzde 15 büyümeyi hedefliyoruz.

YKM'den 8 yeni mağaza

Jaklin Güner (YKM Yönetim Kurul Üyesi): Yaşanan kriz, aslında perakende sektörü için yeni fırsatlar da doğuruyor. Önümüzdeki yıl hedefimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımız sürüyor. 2009 yılı için aldığımız kararlarda herhangi bir erteleme yok. Hedefimiz 8 yeni mağaza açarak, büyümemizi sürdürmek.

İndirimlerle dinamiği korumaya çalışıyoruz

Aslı Karadeniz (Boyner Mağazacılık Yönetim Kurulu Üyesi): Mevcut potensiyelimizi, mevcut konumumuzu koruyacağız. Aslında, şu an yaşanılan koşulların olumsuzluğuna inanmıyorum. Çeşitli promosyonlarla, indirimlerle dinamiği korumaya çalışıyoruz. En son yapılan çalışmalar satışlara ciddi oranda yansıdı. Önümüzdeki yıl büyüme planlarımızı AVM'ler etkileyecek. Yeni ekonomik ortamda markaların ciro üzerinden kira ödemesi adil olacaktır. Buna sıcak bakan AVM'lere göre biz de konumumuzu alacağız.

Tensikat en son başvurumuz olacak

Mete Sönmez (Faik Sönmez Yönetim Kurulu Başkanı): 2009'da da konumumuzu koruyacağız. Kriz ortamında işten çıkarmalar en son başvurduğumuz nokta. Kapasite ve istihdamı korumaya çalışıyoruz.

DEVLETİ BEKLEMEDİLER ÖNLEMLERİNİ ALDILAR

* Ülkede yüzde 10 genel enflasyon olmasına rağmen fiyatlarda artış yapılmadı. Pek çok ürün geçen yılki fiyattan ya da daha aşağı bir rakamla satılıyor.

* Elektrik tüketim fiyatları, yılbaşından buyana yüzde 60 zamlanmasına rağmen, artışlar, fiyatlara yansıtılmadı.

* Döviz kurundaki artışlar görmezden gelindi.

* Sonbahar-Kış sezonunda, indirim, promosyon ve kampanyalarla müşterilere cazip olanaklar sunuldu.

* Tüm bankalar, sektöre yenilik ilave taksit kampanyaları sundu. Ortalama 4 katsit ilave edildi.

* Telefon operatör firmaları, perakende firmaları ile ortak kampanya düzenledi.

* AVM'ler perakendecilere kira indirimi veya pazarlama desteği yaptı. Tüketiciye avantaj sağlayacak aktiviteler için kaynak yaratıldı.

* Rakipler müttefik oldu. Ortak amaç için oynadı.

* Uzakdoğu ülkelerinde üretim gözden geçirildi.

Bu haber toplam 4 defa okundu.
Puan Verin : puanpuanpuanpuanpuan
    Bu habere henüz yorum eklenmemiş...
            Son Haberler    Ekonomi Bölümüne eklenen son 10 adet haber.
            Diğer Haberler    Ekonomi Bolümüne eklenen son 31 adet haber.
ARŞİVDE ARA
Döviz
Cinsi  Alış   Satış 
Dolar1.54621.5537
Euro2.10032.1104
Hava Durumu
Istanbul
Anket
Bugün Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz?
 AKP
 CHP
 MHP
 DTP
Güv.Kodu