DTP içerisinden Ergenekon davası ve AKP'ye karşı nasıl bir tavır alınacağı konusunda farklı sesler çıkarken, eski HADEP yöneticisi ve şimdiki Taraf yazarı Orhan Miroğlu Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Kürt siyasi hareketindeki silahlı mücadelenin Ergenekon'un yönlendirmesi olduğunu söyledi. Miroğlu son seçimlerde Mersin'den bağımsız (DTP) milletvekili adayı olmuş ve çok az oyla seçimi kaybetmişti.
AKP'ci basın Ergenekon davası üzerinden Kürt hareketini daha sık gündeme getirirken, kapatılan DEHAP'ın Genel Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu Cihan Haber Ajansı'na Kürtler ve Ergenekon'la ilgili açıklamalarda bulundu. Taraf Gazetesi'ndeki yazılarında Türkiye solunu ve Kürt hareketini Ergenekon davasını desteklemeye çağıran Miroğlu, Ahmet Türk'ün "silahlı mücadele Kürtlere zarar veriyor" açıklamasının ardından ajansa Ergenekon'un ayakta kalmak için Kürtleri bilerek silahlı mücadeleye yönlendirdiğini söyledi. .
Ergenekon'un doğuya uzandığını söyleyen Miroğlu, "Bana göre Ergenekon'la yüzleşmek Kürt sorunuyla ve bir anlamda PKK ile yüzleşmektir" dedi. Miroğlu, "1970'lerde demokratik mecrasında akan Kürt hareketine karşı bir müdahale gözlendi. Demokratik mecrasından hareketi saptırmak ve şiddet temelinde bir yerlere kanalize etmeyi planladılar" dedi.
Davanın kapsamının 1975 yılına kadar uzatılmasını öneren Miroğlu, henüz başlamayan davaya taraf olunması durumunda Ergenekon ile yüzleşmenin yepyeni bir safhaya gireceğini söyledi.
Çiller, Ağar ve Demirel konuşmalı
Orhan Miroğlu, 1993-1996 döneminin Ergenekon açısından çok önemli olduğunu belirterek, dönemin politik aktörleri Tansu Çiller ve Mehmet Ağar'ın konuşmaması durumunda olayların aydınlanmayacağını ifade etti.
Miroğlu, "Mehmet Ağar, Süleyman Demirel ve Tansu Çiller konuşmadan aydınlanmayacak bu olaylar. Bir kaç subayın yargılanmasıyla ortaya çıkacak bir durum değil. Mehmet Ağar'ın lafıdır: 'Duvardan bir tuğla çektiğiniz zaman duvarın tamamı yıkılır.' Bunun tam zamanıdır. Duvardan bir tuğla çekiliyor. Ama bu sözü söyleyen insan hâlâ bu dava dosyasında hak ettiği biçimde bulunmuyor" dedi.
Orhan Miroğlu, Ergenekon davasının solda ve Kürt hareketinde bir sarsıntı oluşturduğuna işaret ederek, bu sarsıntının sonucunun ne olacağının net olarak bilinmediğini sözlerine ekledi. Miroğlu Taraf Gazetesi'ndeki köşe yazısında Ergenekon davasına destek vermenin sol için bir turnusol işlemi göreceğini iddia etmişti.
Bu haber toplam 5 defa okundu.